1000 barn ska följas under 16 år

2023-09-22

I en unik studie på Uppsala barn- och babylab ska 1000 barns utveckling följas under 16 år. Målet är att ta reda på hur barns tidiga erfarenheter och förmågor hänger ihop med deras långsiktiga utveckling. Det unika med studien är att dem stora omfattningen möjliggör att många komplicerade aspekter kan studeras i relation till varandra, såsom språk, sociala processer och autonom reglering.

Studien börjar följa barnen med enkäter redan när de är sex månader gamla, och innan de är 13 månader gamla får de komma till Uppsala Barn- och Babylabb. Där får de titta på bilder och filmer på en skärm samtidigt som en ögonrörelsekamera mäter deras blickbeteende. Mätningarna ger information om barnets uppmärksamhet, språkförståelse, samt sociala och kognitiva utveckling

– Vi vill inkludera barn från alla samhällsgrupper. Det enda som krävs är att barnet ska se det som presenteras på skärmen, höra ljudet, och än så länge krävs att en vårdnadshavare kan svenska, innan vi hunnit översätta enkäterna och videomaterialet till andra språk, säger Pär Nyström som leder projektet.

Under de kommande åren besvarar föräldrarna frågeformulär om hur familjens vardag ser ut och hur mycket tid deras barn spenderar framför en skärm. När barnet blivit lite äldre inhämtas även registerinformation från barnavårdscentralen (BVC) och betyg samlas in från skolan upp till nionde klass. 

– Även om samhället ändras snabbt nu så är det viktigt att göra den här typen av långa studier, så att vi inte missar hur förändringar i miljön påverkar våra barns utveckling.

Nyheter

Senast uppdaterad: 2024-04-03