Hjärnaktivitet (EEG)

När barn och vuxna tänker så aktiveras olika grupper av hjärnceller samtidigt. Detta ger upphov till små elektromagnetiska signaler som kan mätas utanpå huvudet med hjälp av små sensorer.

Vårt EEG är ett nät bestående av 128 st sensorer, som sätts på huvudet lika enkelt som en mössa. Det är mycket lätt, och fordrar inga förberedelser med hår etc. Nätet finns i flera storlekar, så att man får en bra passform. Det tar ca 5 minuter att kontrollera att alla 128 sensorerna (som är inbäddade i skumgummi med tunna kolfiberkablar) är på rätt plats. Sedan brukar det ta ytterligare 5-10 minuter medan vi gör själva mätningarna. Det är svårt att göra studier där barnet själv är med och gör saker under mätningarna, så vi brukar visa film eller visa olika händelser för barnet medan det sitter i en barnstol.

En mängd olika typer av analyser kan göras av signalerna vi mäter: vilka olika områden som används, när olika områden i hjärnan aktiveras, och hur signalernas frekvensmönster förändras. Vi studerar hur synsinnet utvecklas ur olika aspekter, och hur barn uppfattar andra människors handlingar, m.m.

Barnen som kommer hit är från 2 månaders ålder och uppåt, och alla mätningar är naturligtvis ofarliga för barnet.